← Tillbaka till kalendariet

Planetskötsel genom digital måltidsoptimering

Hur kan vi slippa kasta 730,000 portioner mat varje dag inom svenska skolor, sjukvård och omsorg?

Välkommen till ett Tech Stalk då vi tittar närmare på hur man med smartare användning av information kan omdirigera stora resurser inom offentliga måltider från att slösas bort till att kunna användas till både högre kvalitet och bättre hållbarhet.

Inspelare

Vi kommer att få ett spännande inspel om smart digitalisering och nya arbetsformer av Camilla Byrinder som är en planetskötande digitalist i offentlig måltidssektor med koncept- och innovationsutveckling för digitala storkök. Hon är också nominerad till årets uppfinnarkvinna 2019, så vi vågar lova en insyn i många spännande sätt att angripa olika typer av problem.

Bakgrund till dagens Tech Stalk

Bakgrunden är statistik som visar att av de 3,5 miljoner måltider som tillagas varje dag i svenska Sveriges skolor, sjukvård och omsorg så slängs ca 730,000 portioner (drygt 20%). En viktig grundorsak till detta svinn är att man fortfarande jobbar med så kallad prognosplanering och inte tar hänsyn till faktisk efterfrågan varje dag. Trots att det exempelvis finns information om elevers sjukanmälan varje morgon så är detta inget som påverkar hur mycket mat – som med stor förbrukning av både råvaror och energi – tillagas och sedan hålls varm till dess att den måste kastas.

Inom den offentliga måltidssektorn har man också en stor outnyttjad potential i att kunna utveckla mycket mer hållbara produktionsflöden när det gäller inköp, logistik, lager, avfall och inte minst energiförbrukning.


Medverkande

Camilla Byrinder