Image

Välkommen till 3D-labbet!

I vårt 3D-labb har vi inte mindre än 7st 3D-skrivare och ett stort urval av material till ditt förfogande! I labbet pågår ständigt projekt av olika storlek och inget projekt är för stort eller för litet. Projekt som pågår är allt från 3D-printade 3D-skrivare till revolutionerande städredskap och friluftsutrustning. För dig som aldrig tidigare använt 3D-skrivare hjälper vi dig självklart hela vägen!

Vad krävs för att komma igång?

Att använda en 3D-skrivare är egentligen inte svårare än att använda en mikrovågsugn och vem som helst kan lära sig på bara fem minuter! Men att ta fram själva modellen är lite mer avancerat. För att skapa 3D-modeller behövs ett CAD-program. För att göra det så enkelt som möjligt att komma igång håller vi utbildningar för att lära dig grunderna i CAD, vart man hittar information om hur man lär sig mer och vart man ska starta baserat på din tidigare erfarenhetsnivå.

Det CAD-program vi använder heter Fusion 360 (länk till sidan för nedladdning) och är helt gratis för dig som privatperson, student eller småföretagare. Men CAD-program är ofta ganska krävande och kräver kraftfulla datorer. Fusion 360 är relativt lättkört, men vill man ha ett program som är enklare att använda och köra, så rekommenderar vi Tinkercad, som kan köras direkt i webbläsaren på vilken dator som helst, men är inte lika kraftfullt som Fusion 360.

För dig som inte vill skapa egna modeller finns miljontals modeller på Thingiverse, en sida där andra laddat upp modeller de skapat. Där finns allt från mobilskal till CNC-fräsar eller lampor. För att till sist få in modellerna i skriveran behövs ett program som kallas för en slicer, vilket är ett program som gör om modellen till kod som skrivaren förstår. Det vi brukar använda heter Cura.

Fusion 360

Fusion 360 är, som vi skrivit tidigare, det program vi utbildar i och föredrar, då det ger dig som användare både kraft och frihet att göra vad du vill. Men att lära sid CAD är inte helt lätt och kräver att man arbetar med det på egen hand för att lära sig. Vi rekommenderar därför att man tar en titt på de filmer som finns tillgängliga länkade nedan

Länkar:

Fusion 360 nedladdning

Kursmaterial

Slicer (Cura)

Nedladdning av modeller