Image

Ytbehandling, hur gör man?

För att få till riktigt snygga modeller, prototyper eller produkter krävs ofta ytbehandlig för att få till önskad ytfinish. Det är inte helt lätt, men genom att följa några enkla steg kan du drastiskt förbättra slutresultatet!


OBS! Innan du börjar, tänk på följande:

  • Starta dragskåpet och stäng dörren till målarrummet.
  • Innan du spraymålar, skaka burken i minst 60 sekunder så att färgen är ordentligt blandad.
  • Tvåkomponentsspackel (läs mer om det nedan) och sprayer får bara användas i dragskåpet, aldrig utanför
  • När du är klar med målningen, vänd burken upp och ner och spraya tills att det bara kommer ut gas, ingen färg. Då håller burkarna längre
  • Om du känner dig osäker: FRÅGA! Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite!

Steg 1: Underarbete - Slipa modellen

Första steget är alltid att slipa modellen för att få bort de största defekterna. Små hål eller sprickor i modellen går att fylla med spackel, men utstickande defekter måste alltid slipas ner. Underarbetet är det absolut viktigaste steget! Ju bättre underarbetet är, desto bättre blir slutresultatet.

Skummodeller kan med fördel slipas med vanligt slippapper, börja med grovlek 80 och fortsätt sedan med successivt finare papper.

3D-printade modeller är mycket hårda att slipa, speciellt PLA. Detta gör att det tar ganska lång tid att slipa med slippapper. Här kan slipmaskin, dremel eller en fil med fördel användas först, för att få bort större defekter.

Steg 2: Underarbete - Spackla modellen

Större hål eller defekter som behöver fyllas igen görs enklast med något av följande spackel.

Tvåkomponentspackel är ett spackel som består av två delar, en bas och en härdare. Detta blandas och används sedan inom ca 5 minuter innan det stelnar. Efter ca 20 minuter kan spacklet slipas.

Detta spackel luktar starkt och är lösningsmedelsbaserat, vilket gör att det inte är vattenlösligt. Detta gör det extra lämpligt att slipa med våtslippapper, men är ganska hårt att slipa.

Tvåkomponentsspackel finns bland annat på Biltema och K-rauta.

Snickerispackel är ett spackel som är väldigt lättarbetat och torkar lite långsammare, vilket gör att man har mer tid på sig att arbeta med det. Det behöver inte blandas med något utan används direkt från tuben. Detta lämpar sig bra till lite mindre defekter eller för att fylla i lagerlinjer. 

Detta spackel är vattenbaserat och luktar inte alls, men det gör även att det är vattenlösligt och inte kan slipas med våtslippapper.

Mindre defekter och lagerlinjer kan med fördel spacklas med sprayspackel. Detta är även utmärkt att använda som grundfärg för att få färgen att fästa bättre. Det är mycket viktigt att ytan först rengörs ordentligt från slipdamm, annars kommer det att bli små partiklar på ytan.

Börja först med ett tunt lager och vänta ca 2-3 minuter. Detta kallas klibblager. Detta lager gör att nästa lager sitter bättre och minskar risken för rinningar.

Applicera sedan 2-3 lager sprayspackel med 20 minuters mellanrum, tills hela ytan är täckt.

Steg 3: Underarbete - Finslipa modellen

När modellen är spacklad och slipad behöver ytan bli riktigt slät. Ju bättre detta steg görs, desto bättre blir slutresultatet. Om du använt tvåkomponentspackel eller sprayspackel kan du slipa modellen med våtslippapper tills ytan är så slät du vill ha den. Blöt pappret ordentligt och slipa med successivt finare papper. Om du upptäcker att det fortfarande finns defekter som inte kan fyllas med sprayspackel, kan ovanstående steg upprepas för att uppnå önskat resultat.

Rengör sedan modellen! Rengör gör du enklast med vatten och torkpapper som finns i verkstaden, det luddar inte av sig och ser till att modellen blir fri från damm. För att komma åt ordentligt i alla hörn och hål kan det vara bra att använda tryckluft. Se till att modellen är helt torr innan du börjar måla den.

Steg 4: Måla modellen

Nu kommer det kanske roligaste momentet! Här går man till väga på samma sätt som vid användning av sprayspackel.

Lager 1 - Klibblager

Det första lagret kallas klibblager och ska bara vara en tunn dimma av färg över hela modellen. Det ska vara ett väldigt tunt lager som du kan se igenom, syftet med detta lager är att skapa ett häftlager, eller klibblager som nästa lager färg kan fästa i. Detta minskar risken för rinningar som annars kan uppstå.

Vänta ca 2-3 minuter efter att du applicerat detta lager innan du lägger på nästa lager - Färglagret

Lager 2-4 - Färglager

Beroende på färg behövs 2-3 lager färg, ibland mer. Gör hellre fler tunna lager än ett tjockt. Håll burken ca 30 cm ifrån modellen när du sprayar. Du ska alltid börja och avsluta din spraymålning "utanför" modellen, vilket innebär att du aldrig ska hålla burken riktad mot modellen när du börjar eller slutar spraya, detta pga att det då kan skvätta lite färg som förstör ytan.

Vänta ca 10-15 minuter mellan varje lager färg.

Om du upptäcker defekter under tiden du sprutmålar, kan dessa slipas bort innan du lägger på ett nytt lager, exempelvis om du fått ett dammkorn på ytan. Då måste dock färgen ha genomhärdat, följ då anvisningarna på burken.

Lager 5-7 - Klarlack 

Klarlack ska lägga på först efter att färgen genomhärdat helt, ofta efter minst ett dygn.

Vissa säger att klarlack inte är nödvändigt, och det ligger något i det. Färgen man idag köper får oftast en fin yta som den är och kan vara bra nog om det är en prydnad eller pryl som inte kommer att användas, utan bara stå på en hylla eller så. Men med ett par lager klarlack skyddas färgen mycket bättre och repas inte alls lika lätt, du kan dessutom få till olika glans på färgen, från helmatt till högblank.

Ett litet "fulknep" som kan vara bra att veta, är att matt färg döljer ytdefekter bättre än blank färg.

Klarlack läggs på med samma metod som färgen, först klibblager, sen 2-3 lager klarlack.

Låt sedan din modell torka, och njut av det du skapat! Blev du inte nöjd? Lugn, det är en del av processen! Protoypande handlar om att våga misslyckas och lära!