SödertäljeRullen är ett unikt samarbete mellan kocken Mathias Dahlgren, Matlust, Södertälje Science Park, Kostenheten i Södertälje samtEurest och Tom Tits. Den innehåller nya, hållbara livsmedel som är framtagna i MatLusts testbädd i samarbete med lokala livsmedelsföretag. Bra för hälsan och bra för planeten.

Science Lunch – ett hållbart måltidskoncept

Under Kickoff Skolan Södertälje Science Week 27–29/9 serverar vi ett helt nytt koncept Science lunch som är en måltid som är såväl god som hälsosam som bra för planeten. Vi har till detta tillfälle tagit fram en helt ny innovativ måltid – SödertäljeRullen. SödertäljeRullen är ett unikt samarbete med en av Sveriges mest erkända kockar Mathias Dahlgren, MatLust, Södertäljes skolkockar och kockar på Eurest och Tom Tit. Den innehåller flera nya innovativa hållbara livsmedel som är framtagna i projekt MatLusts testbädd. I testbädden samverkar hållbara livsmedelsentreprenörer med Södertälje kommuns skolkockar och kök för att få fram nya hållbara livsmedel.

 

Nu har vi nöjet att i hela Södertälje servera så många som 27 000 st Science Luncher i Södertäljes skolor, Eurest personalmatsalar (Scania & AstraZeneca) och på Tom Tit under 27–29/9. Konceptet utgår från ”Diet for a green planet”; god och hälsosam mat, ekologiskt odlad, mindre kött, mer grönsaker, baljväxter och fullkorn, lokalt producerat i säsong och minskat svinn.

Vi serverar SödertäljeRullen och kopplar sedan maten till skolans undervisning i hållbarhet och De globala målen.  Ett inspirationsmaterial, en film och en tävling ”Bygg din egen SödertäljeRulle”är kopplat till detta. Vi ser eleverna som framtidens planetskötare och viktiga för såväl sig själva, Södertälje som planeten.

 


Under Södertälje Science Week serveras den speciellt framtagna Södertäljerullen som utvecklas av stjärnkocken Mathias Dahlgren och MatLust. Grunden för konceptet är Diet for a Green planet som MatLust och Södertälje kommuns måltidsverksamhet jobbar efter. Syftet med SödertäljeRullen är att erbjuda en hållbar måltid som speglar både innovation och utveckling i samklang med FNs globala mål för hållbar utveckling. Det är unikt att en hel kommun samverkar med olika parter och serverar ett gemsamt hållbart måltidskoncept.

SödertäljeRullen sker i samverkan med Mathias DahlgrenMatLustSkolmat SverigeEurest, Tom Tit, Martin & Servera och Södertälje Science Park.

Receptet till SödertäljeRullen kommer att publiceras tillsammans med de innovativa livsmedlen i samband med lanseringen.

MatLust  är en nod för hållbar livsmedelsutveckling i Stockholms län och medverkar i Kickoff Skolan- Södertälje Science Week genom Science Lunch med SödertäljeRullen. 27 000 SödertäljeRullar kommer att serveras i i samtliga som skolorna, i Tom Tits restaurang samt personalrestaurangerna på AstraZeneca och Scania samt i Södertälje Science Parks matsal under eventet. MatLust är ett 5-årigt EU-projekt med syftet är att stärka tillväxten och hållbarhet inom livsmedels­näringen i Stockholmsregionen genom att tillväxten av företag med nya hållbara livsmedel. Det drivs av Södertälje kommun där KTH, Acturum Biovation, Saltå Kvarn är partner.