← Se alla aktiviteter

Observera: Aktiviteten genomfördes under ScienceWeek 2018 och är avslutad.

Teknikinspiration med KTH

Föreläsningsserie från KTH

Förmiddagsprogram:

Onsdag den 27 september

Föreläsningar

Torsdag den 28 september

Föreläsningar

Förmiddag

Eftermiddag

Fredag den 29 september

Förmiddag:

Eftermiddag:

Facilitator: KTH
Lokal: Rum 211, Campus Telge, Södertälje Science Park

Mer information om innehållet:

Inte som du tror – vad gör en ingenjör?

Vad menar man när man säger teknik? Vad gör man med teknik? Vad är en ingenjör för typ av människa? Här får du höra en beskrivning av hur begreppet teknik vuxit fram, en historisk betraktelse fram till idag där vi tror att teknik är något mer än så som du kanske uppfattat saken. Du får också höra om och ta del av två unga ingenjörers vardag och arbete där vi tror att din bild av vem detta är och vad en sådan gör efter detta kanske kommer att bli mer överensstämmande med verkligheten av idag.

Big Data

Big data har varit en modeterm under några år. Vad är det och varför behöver vi denna term? Vad är det som skiljer sig från klassisk analys av data vid exempelvis en statistisk undersökning?

Svetsning och materialstrukturer

Svetsade konstruktioner är vanligt förekommande, men vad händer i material när man svetsar? Hur kommer materialet att påverkas och kan man göra något åt saken? Är det så att man kan laborera med material efter svetsning för att få önskade egenskaper?

Allmänna tredjegradsekvationer

I gymnasiet får vi lära oss hur man löser en allmän andragradsekvation med hjälp av rotutdragningar. Om man frågar sin lärare om motsvarande för en tredjegradsekvation händer det ofta att man får undvikande svar. I denna föreläsning visas en härledning av tredjegradsekvationens lösning med rotutdragningar, och det demonstreras också hur lösningen kan användas i praktiken.

Kryptologi

Kryptologi handlar om hur man kan kommunicera hemligt även om någon tjuvlyssnar. Under Workshopen får vi lära oss om kryptologins historia och att både kryptera och ”knäcka” krypterad text med några metoder som använts under historien. Vi får även lära oss om den moderna kryptologins betydelse för internet och hur man med modern matematik kan komma överrens om ett hemligt lösenord, trots att någon avlyssnar konversationen.

Industridesign och lokalhistorisk designhistoria

Vad innebär begreppet industridesign. En snabb förklaring av designprocessen.
Svensk designhistoria och med fokus på de regionala företagen. Tänker Södertälje, Södermanland och Stockholm.

Spelutveckling med KING

Spelutvecklingsföretaget KING berättar om hur de jobbar med att utveckla nya spel, vilka är utmaningarna, hur arbetar man med att testa spelet och vad utgör egentligen ett riktigt bra spel?