Matsvinnsmingel! Provsmaka framtidens mat med MatLust

Observera: Aktiviteten genomfördes under ScienceWeek 2019 och är avslutad.

Svinn av livsmedel är en av vår tids största utmaningar. Globala siffror pekar på att 1/3 av all mat som produceras aldrig äts upp. Samtidigt sägs det att vi måste producera mer för att mätta världens befolkning. Mat som kastas är ett enormt slöseri på jordens resurser.

Matsvinn är fullt ätbar mat som riskerar att slängas, kanske på grund av​ överskott, kort bäst-före-datum, skadade och felmärkta förpackningar eller för att frukter och grönsaker inte möter branschens normer gällande storlek och form. Som tur är finns det företag som bestämt sig för att göra något åt detta.

Kom och provsmaka, mingla och träffa oss på MatLust tillsammans med några av de företagare som brinner för att stoppa matsvinnet!

Chill & Meet

Onsdag 30/1

Företaget Foodloopz ställer till med sitt omåttligt populära Matsvinnstorg! Kom och prata matsvinn och utmaningar i livsmedelskedjan med någon som kan, samt rädda varor som annars hade slängts i soporna. Vad det bjuds på vet vi inte i förväg utan det beror på vad som samlats in för dagen. Foodloopz deltog i MatLusts Innovationsprogram år 2017.

Torsdag 31/1

Sopköket är företaget som tar ett totalgrepp om svinnet och erbjuder skolmat och catering på räddade råvaror, skänker måltider till behövande och skapar nya jobb. Hjärtat utgår idag från Söderhallarnas Saluhall, där de tillreder catering och har sin första Pop Up-restaurang. Sopköket bjuder under Chill & Meet på matiga kanapéer, där innehållet bestäms efter dagens tillgång på räddade råvaror. Sopköket deltog i MatLusts Innovationsprogram år 2016.

Lördag 2/2

MatLust är på plats och berättar om sitt arbete med att etablera en nod för hållbar livsmedelsutveckling i Södertälje och bjuder på hållbara smakprover från den prisbelönta skolmaten i Södertälje kommun.

 

Varmt välkommen!