Södertälje kommun på Science Week – hållbarhet, samverkan och framtidens stad

Klas MattssonScience Week

Under Science Week 2022 arrangerar eller deltar Södertälje kommun i flera programpunkter. Det handlar bland annat om stadsutveckling, kompetensförsörjning och digitalisering. Här kan du läsa om kommunens engagemang och få stadsdirektör Stefan Hollmarks syn på Science Week.

Science Week 2022, som går av stapeln 2-6 februari, har över 60 programpunkter om hållbar utveckling, hållbar produktion och stadsutveckling – se hela programmet här.

Södertälje kommun har en framskjuten roll på Science Week. Stefan Hollmark, stadsdirektör, är stolt över kommunens programpunkter och ser fram emot att ta del av programmet.

– Science Week ger oss alla ett fantastiskt tillfälle att lyssna på intressanta diskussioner, inspireras, knyta kontakter, få kunskaper och insikter när det gäller samverkan för hållbar samhällsutveckling på alla plan. Jag känner mig stolt över att kommunen är en av aktörerna bakom Science Week och att kommunkoncernen är delaktig i så många programpunkter, säger Stefan Hollmark.

Alla Södertälje kommuns programpunkter

Tors. 3 feb 08.00 – Sustainable production is happening now!

Continued progress within the field of sustainable production is cruical for the competitiveness of Swedish industry. The Swedish research and innovation node for sustainable production, SuPr, is a unique possibility to take a global lead in developing more sustainable production methods.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fre. 4 feb 08.00 – Samverkan mellan lokal­samhället och näringslivet för framtidens lösningar

Framtiden behöver nya lösningar som bygger på bredare och djupare samarbeten än tidigare. Att planera för framtida infrastruktur såsom elvägar, godstransporter, hamnanläggningar och smarta logistiklösningar kräver samverkan. I Södertälje arbetar kommunen, det världsledande företaget Scania, lokalsamhället, företag och KTH tillsammans både avseende infrastrukturprojekt och kring forskningssamverkan.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fre. 4 feb 09.00 – Stadsutveckling Södertälje – där kunskap, omställning och en vässad industri står högt på agendan!

Vilken roll spelar stadsplaneringen för industrins och samhällets pågående energiomställning? Vilken betydelse har den pågående strukturomvandlingen för Södertälje som plats och hur hänger det ihop med ambitionen att bygga en attraktiv kunskapsstad där fler vill bo och leva?

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fre. 2 feb 09.15 – Hur löser vi kompetens­försörjningen?

Kompetensförsörjningen är en viktig fråga för näringslivet i hela landet. I Södertälje finns avancerad produktion som kräver kompetent personal och rätt underleverantörer. Hur lockar vi unga individer att välja de yrkesutbildningar som erbjuds?

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fre. 4 feb 09.45 – Framtidens näringsliv – konkurrenskraftigt och hållbart företagande

Ett hållbart näringsliv och samhällsbyggande kräver att många drar åt samma håll med Stockholmsregionen som exempel sker samtal med olika aktörer. En färsk rapport om Framtidens Näringsliv, en panel och konkreta exempel från företag får du höra om i detta seminarium.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fre. 4 feb 10.30 – Framtidens stadskärnor

Hur ser framtidens stadskärna ut och vilka konsumentbeteenden samt trender spås påverka utvecklingen framåt? Ta del av ett spännande panelsamtal med gäster och profiler som delar med sig av sina tankar kring framtidens stadskärneutveckling.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fre. 4 feb 11.15 – Arkitektur – Hur upplevelse, funktion och hållbarhet bidrar till att uppnå målen i Agenda 2030

Samtalet handlar om hur arkitektur, kulturmiljö, gestaltning och hållbart byggande påverkar kommunens invånare och hur de i sin tur kan påverka det som byggs.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fre. 4 feb 11.35 – Innovativa och cirkulära resursflöden

Vi upplever just nu en omställning och transformation mot ett fossilfritt och cirkulärt samhälle. Inriktningen är tydlig men hur vi ska ta oss dit är inte lika klart.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fre. 4 feb 11.55 – Det inkluderande, hållbara och uppkopplade samhället

Ett samtal utifrån både det globala och lokala perspektivet. Hur skapar vi ett mer inkluderande, hållbart och uppkopplat samhälle genom att använda IoT, AI, öppen data, realtidsdata och andra tekniska lösningar?

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fre. 4 feb 12.20 – Städande fåglar i kampen mot fimparna

Kråkfåglar är de intelligentaste vilda djuren i Sverige, och de kan lära sig att plocka saker i utbyte mot mat. Kan det vara möjligt att låta dem bidra till renhållning och att minska mängden fimpar som ligger och skräpar på marken?

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fre. 4 feb 12.35 – Södertäljekringlan i ny tappning – i betong gjort av havreskalsaska

Formen till skulpturen i havrebetong är inspirerad av ”Södertäljekringlan” som är en informell symbol för Södertälje kommun.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fre. 4 feb 13.15 – Entreprenörer, stöd och unga företagare i Södertälje

Södertälje kommun stödjer och uppmuntrar entreprenörskap från tidiga åldrar vidare till nyföretagare, föreningar, etablerade företag och samverkar med olika organisationer.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Fre. 4 feb 09.00 – Corona – Omtänksam samverkan Södertälje sjukhus och Södertälje kommun

Lösningar på stora utmaningar kräver nytänkande. Hur hanterar Södertälje Sjukhus och Södertälje kommun Coronakrisen?

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Lör. 5 feb & Sön. 6 feb – Hack for Södertälje

Hack for Södertälje är ett 24-timmars onlinehackathon för att generera idéer och lösningar på temat ”The inclusive, sustainable and connected society”. Hackathonet är en del av Södertälje kommuns arbete mot att bli mer hållbara med hjälp av bland annat AI, IoT samt öppen data och realtidsdata.

Läs mer och lägg till i din kalender här!

Science Week är öppet för alla!

Ett samhällsforum om hållbarhet med 60 kostnadsfria digitala liveseminarier om hållbar utveckling, hållbar produktion och stadsutveckling. Science Week arrangeras av Södertälje Science Park tillsammans med KTH, Scania, AstraZeneca, Södertälje kommun och ett 40-tal medarrangörer. Ta del av hela programmet här.