Det är dags att dela ut Årets Innovationspris för 2018. Under Södertäljegalan den 9 november står följande kandidater nominerade:

Cellavos

Cellavos utvecklar en unik, regenerativ stamcellterapibehandling för ortopediska skador, främst för hästar, som permanent kan läka ortopediska skador och sjukdomar. Tekniken är väl testad på över 250 hästar lokalt, där 83% av hästarna återgick till normal funktion efter behandlingen med konstant snabbare läkning än med alternativa behandlingar. Cellavos har en egen klinik som de gör ingreppen i och arbetar för att kunna skala upp och sälja till tredje part. Ett exempel på resultat är en tävlingshäst som fått artros och varit nära att avlivas, men efter behandling med Cellavos behandling blev hästen helt återställd och kunde återigen tävla.

Lokatt Helmets

Lokatt Helmets utvecklar nästa generations miljövänliga skid/snowboardhjälmar. De ger den extrema åkaren som aktivt tar ställning för miljön och har höga krav på utrustning, möjligheten att göra ett miljösmart val utan att kompromissa på säkerheten. Hjälmarna är beräknade att ge en tredjedel så stort koldioxidutsläpp som traditionella hjälmar och innehåller hela 88% biobaserat eller återvunnet material, vilket gör att utförsåkare, likt Lokatten kan ta sig ner för backarna med knappt några märkbara avtryck.

Läsfrämjarinstitutet

Läsfrämjarinstitutet (LFI) har genom innovativa metoder tagit fram en plattform för att hjälpa nyanlända barn och familjer i Södertälje genom utveckling med fokus på språk, kultur, kommunikation och förmågan att uttrycka sig. Genom att ge barn och familjer en fysisk plats kallad Läslandet tillgängliggör de läsning och kultur med lek, språk och konstnärliga principer som har gett konkreta och mätbara resultat. Läslandet är ett koncept som ger lösning på flera komplexa samhällsutmaningar och påverkar genom att investera tidigt, i hela familjen, bostadsområdet och samhället i stort. LFIs verksamhet har utvecklats systematiskt till ett koncept som är skalbart och kan spridas runtom i landet. LFI tillsammans med IKEA har som ambition att starta läsländer i alla städer som IKEA finns.

Vinnaren kommer att annonseras i vårt pressrum på MyNewsdesk