3D-skrivare hjälpte Södertäljebolag att effektivisera sin produktion

Publicerad: 22 september 2021
Marcus Komponenter i Södertälje tillverkar bland annat komponenter till motorer som används i Scanias lastbilar. En av maskinerna i deras produktion är en svarv som delar upp stavar till små ringar. Det var i denna maskin de hade vissa utmaningar.

De kom i kontakt med Alex Saavedra som gjorde sitt projektarbete som 3D-tekniker på Södertälje Science Park.

– Vissa av metallringarna fastnade längs vägen i maskinen eftersom de inte fick tillräckligt med fart på grund av lutningen i en skopa. De hade en idé om att göra en mer skålformad skopa med större lutning, säger Alex.

Testade sig fram med flera varianter

Alex tog fram en första prototyp som togs fram med hjälp av 3D-skrivare i prototypverkstaden Open Prototyping Södertälje. Att använda sig av 3D-printing är väldigt användbart när det kommer till just prototyper, då det enkelt går att göra ändringar via ett skissprogram i datorn. Under arbetets gång gjorde Alex flera ändringar, där han tillsammans med Marcus Komponenter testade sig fram och märkte vad som fungerade.

– I vissa fall fick ringarna alldeles för hög fart, ibland studsade de ur skopan. Då fick man gå tillbaka till ritbordet och korrigera.

Kostnadseffektivt, snabbt och lokalt

Jämfört med andra alternativ har 3D-skrivning flera fördelar. Dels är det väldigt kostnadseffektivt att använda sig av en 3D-skrivare jämfört med andra tillverkningsmetoder, men framför allt går det väldigt snabbt att göra ändringar.

– Med tanke på den låga materialkostnaden och den snabba produktionstiden kan man verkligen testa sig fram för att hitta den bästa utformningen, fortsätter Alex.

När man kan skriva ut lokalt minskar dessutom antalet transporter, jämfört med om man skulle beställa prototyper från en mer långväga tillverkare.

Finns inte alltid tid och resurser hos mindre företag

Andrejs Sokolovs, VD på Marcus Komponenter, var nöjd med samarbetet.

– Ständiga förbättringar i våra produktionsprocesser är A och O för överlevnad i vår bransch. 3D-skrivare öppnar upp helt nya möjligheter att enkelt göra förändringar och testa idéer på ett kostnadseffektivt sätt.

– För oss på mindre företag handlar det att fokusera på vår kärnverksamhet – allt som ligger utanför det som till exempel 3D-prototyping kräver extra resurser, både pengar och tid. Därför uppskattar vi verkligen att det finns möjligheter för oss att få stöd med detta lokalt hos Södertälje Science Park.

Nu kan fler använda sig av prototypverkstaden

Efter att ha varit stängd under pandemin öppnar nu prototypverkstaden i Södertälje Science Park upp igen, varje torsdag mellan 16.00-20.00 finns Alex Saavedra, 3D-tekniker på plats.

Har ni en utmaning som ni tror studenter skulle kunna lösa? Vi söker företag är nyfikna på prototypande, 3D-skrivning och studentsamverkan. Kontakta Victor Strimfors.

Bifogat innehåll

Sök till Produktionsänglar!

Behöver du hjälp att gå från prototyp till produktion? Sista ansökningsdatumet för vårens omgång av Produktionsänglar är 13 december 2024.
Sök här!