Flighter siktar på framtidens eldrivna båtar – får stöd genom innovationscheckar

Publicerad: 14 februari 2025
Tänk dig en båt som svävar ljudlöst över vattnet, fri från motstånd och vågskvalp. Flighter Electric AB utvecklar eldrivna bärplansbåtar med målet att revolutionera sjöfarten och göra den mer hållbar. Genom att kombinera avancerad teknik med smart design och användarvänlighet vill de skapa framtidens elbåtar. Under sin utvecklingsresa har Flighter fått stöd genom innovationscheckar, vilket har gett dem möjlighet att stärka sin produkt med hjälp av extern expertis inom områden som design och immateriella rättigheter.

Resan mot visionen om en hållbar sjöfart började hösten 2020 när grundarna Richard Larsson och Philip Littson började skissa på en bärplansbåt. För att testa sin idé byggde de en 6,5 meter lång testplattform och genomförde dragtester för att få viktiga insikter om hur de skulle kunna skapa en stabil och energieffektiv farkost. De första resultaten var lovande: lågt motstånd, låg takeoff-hastighet och en stabil gång.

Motiverade av dessa framgångar fortsatte de experimentera och konstruera, vilket ledde till en skalenlig 1:5-modell av deras framtida båt. 2022 grundade de Flighter Electric AB och skickade in en patentansökan för sin innovativa foilteknik. Nu siktar de på att bygga ett team, etablera en produktionslokal och bygga den första visnings- och testbåten.

Bärplan – nyckeln till effektiv eldrift

Bärplanstekniken utgör kärnan i Flighters innovation. Genom att låta båten lyfta ovanför vattenytan minskas motståndet avsevärt, vilket gör det möjligt att utnyttja eldrift med mycket hög effektivitet och prestanda. Tekniken ger en tyst och bekväm färd, fri från de hårda stötar som traditionella båtar ofta upplever i vågor. Ett särskilt patentsökt "foilgarage" gör dessutom att skrovet kan designas med färre begränsningar, vilket förbättrar både estetik och funktionalitet.

– Jämfört med andra foilande båtar erbjuder Flighters teknik ett stabilare system, vilket ger ett bredare användningsområde för användaren. Lösningen möjliggör större frihet i designen av båtar utifrån olika behov och skapar en mer anpassningsbar produkt, säger Richard Larsson.

Framtiden för Flighter

För Richard och Philip handlar Flighters framtid inte bara om att skapa en bättre bärplansbåt – det handlar om att driva en förändring inom sjöfartsindustrin och ge användarna en hållbar alternativ lösning som verkligen gör skillnad. Målet är att bygga en båt som kombinerar klassisk skönhet med modern teknik, där förarna och passagerarna ska kunna njuta av en smidig, eldriven resa utan att behöva hantera komplicerad teknik.

Men inför marknadsintroduktionen finns flera utmaningar att hantera - företaget är i behov av att attrahera och övertyga investerare om potentialen i deras teknik och det kommer krävas ytterligare kapital och resurser för att kunna ta nästa steg. De ser även ett stort behov av att kunna arbeta heltid med produktframtagning och säkerställa att de är redo för den kommersiella lanseringen.

– Det tekniska blir bara bättre och bättre ju mer tid vi får lägga på att bygga och utveckla. Därför är det viktigt att få möjlighet att jobba heltid med produktframtagning. Vi ser ju på andra startups att de är många anställda innan de sålt sin första produkt. Nu när vi tycker oss ha en mycket bättre produkt och affärsplan vill vi nå fram till bygget av en riktig båt, säger Richard Larsson.

Stöd genom innovationscheckar

För små och medelstora företag kan det vara en utmaning att få tillgång till den rätta kompetensen när det gäller att ta idéer från koncept till marknad. Det kan handla om teknisk utveckling, produktdesign, affärsstrategi eller skydd av immateriella rättigheter. Här kommer innovationscheckarna, finansierade av Vinnova och administrerade av Södertälje Science Park, in i bilden. Genom dessa checkar får företag som Flighter möjlighet att ta in expertkompetens där den behövs som mest – och därigenom accelerera sina utvecklingsprocesser.

– Innovationscheckarna har varit viktiga för oss, säger Richard Larsson. De har hjälpt oss att få rätt kompetens inom design och immateriella rättigheter, vilket har gjort det möjligt för oss att finjustera vår produkt och skydda vår innovation. En professionell båtdesigner, Robin Bergman på Hybrid Design, hjälpte oss att utveckla designen av båtens överdel i en riktning som öppnade upp för ännu fler funktioner kopplade till användarnas praktiska upplevelse. Sådana inspel kan vara avgörande för att vi inte ska fastna för länge i fel spår. Det bästa är när folk utifrån inte bara lyssnar och gör som vi säger – utan bidrar med nya idéer och infallsvinklar.

Läs mer om Flighter här

Läs mer om innovationscheckar här

Stärkt övergång till cirkulär ekonomi för tillverkande SMF

Vårt nya projekt syftar till att stärka små och medelstora tillverkande företag i övergången till cirkulära affärsmodeller.
Läs mer