Åtta finalister utsedda till finalen av Unga Forskare

Publicerad: 3 mars 2020

Södertälje Science Park har varit värd för en av åtta semifinaler av Unga Forskare som arrangerats över hela landet. Utställningen är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. 

Åtta projekt har gått vidare till finalen i Stockholm mellan den 30 mars och 2 april. Projekt som går vidare till final är följande:

  • ​ The Effect of Ethylene on the Sprouting of Potato Tubers.
  • Investigating the effect of temperature on lead phytoextraction capabilities of waterweed Elodea canadensis.
  • Project Beetle: Exoarm
  • ADAR1:s inverkan på RNA-editering
  • Hör som en hörselskadad - Att simulera en hörselnedsättning med GNU Octave
  • Predicting the Presence of Intracranial Hemorrhage Using Machine Learning and Neural Networks.
  • Fruit and vegetable ingestion and blood glucose response.
  • Determination of Ideal Parameters for Dispersion from a Fluidic Oscillator with Laminar Flow

- ​En fantastiskt rolig och inspirerande dag med Unga Forskare här i Södertälje Science Park. Jag och juryn är djupt imponerade av projekten som presenterats, säger Mikael Ek, projekteldare på Södertälje Science Park och juryordförande.

Ett Vattenpris delades ut till projektet Investigating the effect of temperature on lead phytoextraction capabilities of waterweed Elodea canadensis.

Publikens pris gick till: Ecosystem Services in the Swedish Steel Industry.

På finalen får totalt 55 finalistprojekt under en inspirerande vecka ställa ut sitt projekt för allmänheten och en professionell jury på tekniska museet i Stockholm, delta i specialutformade föreläsningar, gå på studiebesök, delta i den spexiga avslutningsmiddagen samt träffa 100 likasinnade gymnasieungdomar från hela Sverige. Dessutom är de med och tävlar om en plats i Sveriges Unga Forskningslandslag och prestigefyllda priser till ett totalt värde av över 500 000 kronor.

Stort tack till alla deltagare och varmt lycka till i framtiden!

Kontakt Unga Forskare: Anna Hedlund, generalsekreterare, anna.hedlund@ungaforskare.se, 076-109 11 23

Är ert företag cybersäkert?

I takt med att allt fler komponenter blir uppkopplade och verksamheter digitaliseras, ökar sårbarheten samt krav från myndigheter och kunder. Vi erbjuder ett cybersäkerhetsprogram där ni får coachning, utbildning och nätverkande.
Läs mer