De tar plats i Sveriges Unga Forskningslandslag 2023

Publicerad: 30 mars 2023
Foto: Gustav Gräll

Idag utsågs Sveriges Unga Forskningslandslag 2023 vid finalen av Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare på Södertälje Science Park. Landslaget består av Sveriges mest lovande unga talanger inom forskning och vetenskap. De kommer nu att tävla vidare för Sverige i världens största vetenskapstävlingar under året.

Den nationella finalen av Forsknings-SM, utställningen Unga Forskare gick av stapeln på Södertälje Science Park den 27-30 mars. Här samlades Sveriges framtid inom forskning och vetenskap. 90 finalister fördelade på 53 projekt gjorde upp om priser för mer än en halv miljon kronor och om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag. Under finalutställningen fick eleverna presentera sina projekt för bland annat utbildningsministern Mats Persson som besökte utställningen.

Nellie Jörnkvist, Johanna Hofvendahl och Maja Blomberg från ProCivitas Helsingborg vann en landslagsplats med sitt projekt "Kvitton 2022 - toxiska för vattenlevande organismer?" med juryns motivering: "Genom att undersöka en vardaglig handling lyckas studenterna belysa flera stora miljöproblem i samhället av högsta relevans för både ekosystemen i stort och mänsklig hälsa specifikt. Arbetet är väl förankrat och använder ett vetenskapligt och metodiskt tillvägagångssätt. Studenterna föreslår en plausibel lösning på problemet."

- Det känns jätte bra och overkligt att vi har vunnit en plats i det unga svenska forskningslandslaget. Det är en ära att vi ska få vara med och representera Sverige i landslaget. Vi har jobbat hårt så det känns roligt att bli belönade för vårt arbete, säger Nellie Jörnkvist, Johanna Hofvendahl och Maja Blomberg.

Forskningslandslaget

Forskningslandslaget kommer få representera Sverige i flera internationella tävlingar under 2023. Närmaste tävlingen är VM i forskning, Regeneron ISEF i Dallas, USA den 13-19 maj där 3 medlemmar i landslaget kommer vara med och tävla.

- Forskningslandslaget består av ungdomar som med enorm målmedvetenhet, uthållighet och intresse för forskning visat hur långt man kan nå när man brinner för ett ämne. Vi behöver tända den gnistan hos fler ungdomar, för att få fler att välja en framtid som naturvetare, ingenjör eller tekniker. Det är viktigt både för bilden av Sverige som forskningsnation och för att vi ska kunna lösa våra gemensamma utmaningar. Tillsammans med några av Sveriges mest forskningsintensiva företag ser vi till att nästa generation får bästa möjliga förutsättningar, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Södertälje Science Park är medarrangör till Utställningen Unga Forskare och har varit värd för en av semifinalerna och för den nationella finalen.

- Utställningen Unga Forskare är en av våra höjdpunkter under året! Ungdomarnas innovation, forskning, framtidstro och hopp är det som driver oss till att jobba hårdare och jobba mot det gemensamma målet om en hållbar värld. Vi är oerhört stolta över vårt samarbete med stiftelsen Unga Forskare och det är hedrande att få vara en del av Forsknings SM, säger Tanya Mineur eventmanager Södertälje Science Park.

Lista över samtliga landslagsmedlemmar och pristagare samt juryns motiveringar

Bilder från prisceremonin

Ta del av framtiden

Se Science Week 2024 i efterhand! 30 januari till 1 februari fylldes Södertälje Science Park med föreläsningar, workshops och utställningar. Du kan se alla digitala sändningar i efterhand på SWPlay.
Läs mer