Final i Unga Forskare på Södertälje Science Park

Publicerad: 26 mars 2024
För tredje året i rad sker finalen av Sveriges största tävling för gymnasieelever inom naturvetenskap, teknik och matematik på Södertälje Science Park. Här utses Sveriges mest lovande gymnasieelever inom forskning och vetenskap och får möjligheten att representera Sverige i det unga svenska forskningslandslaget.

De 55 bästa projekten har valts ut från åtta semifinaler över hela landet och kommer nu att mötas i den nationella finalen av Utställningen Unga Forskare den 8-11 april på Södertälje Science Park. Här samlas Sveriges framtid inom forskning, vetenskap och innovation.

I finalen kommer eleverna att presentera sina projekt och tävla om priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Dessutom har de chans att ta en plats i Sveriges Unga Forskningslandslag, vilket ger dem möjligheten att representera Sverige i några av världens största vetenskapstävlingar för unga.

Allmänheten är välkomna till utställningen

Utställningen välkomnar skolklasser och allmänheten den 10 april mellan 13:30-15:30 på Södertälje Science Park. För att delta, vänligen anmäl er till paula.langoe@ungaforskare.se. Vinnarna kommer att koras den 11 april under en storslagen ceremoni som markerar avslutningen på en händelserik vecka. Årets prisutdelare är Vahid Zohali, VD på IBM Sverige som har lång erfarenhet av ledande positioner inom it-branschen, bland annat från Logica, Tieto, CGI och som VD på DXC Technology.

Om SM i forskning, Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Över 700 elever deltar varje år i en digital uttagning, följt av åtta semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls i hybridformat, med en digital finalutställning och på plats på Södertälje Science Park. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik.Ta del av framtiden

Se Science Week 2024 i efterhand! 30 januari till 1 februari fylldes Södertälje Science Park med föreläsningar, workshops och utställningar. Du kan se alla digitala sändningar i efterhand på SWPlay.
Läs mer