Forsknings-SM avgjordes på Södertälje Science Park

Publicerad: 9 april 2022
I veckan utsågs Sveriges Unga Forskningslandslag 2022 vid finalen av Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare. Finalen avgjordes på plats i Södertälje Science Park. Landslaget, som är officiellt sponsrat av Ericsson och AstraZeneca, består av Sveriges mest lovande unga talanger inom forskning och vetenskap. De kommer nu att tävla vidare för Sverige i världens största vetenskapstävlingar under året. Dessutom utsågs vinnare i ytterligare tio priskategorier.

SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år – då tävlingen arrangeras för 60:e gången – slogs ett historiskt rekord med 725 deltagare. I finalen av SM utses Sveriges Unga Forskningslandslag som består av Sveriges mest framgångsrika unga talanger inom vetenskap. Landslagsmedlemmarnas forskningsfält täcker i år in biologi, astronomi, data, kemi, teknik, matematik och medicin. Dessutom utsågs vinnare i ytterligare tio priskategorier, som får ta del av forskningsforum inom och utom Sverige, kontantpriser och andra stipendier.

Under veckan kom även utbildningsminister Anna Ekström på besök till Södertälje Science Park för att besöka finalisternas monterutställningar.

– Vi är oerhört stolta över alla unga talanger i Sveriges Unga Forskningslandslag. På AstraZeneca är forskning kärnan i allt vi gör och vi vet hur viktigt det är att stimulera intresset för naturvetenskap, matematik och teknik bland unga människor. Hela samhället behöver fler duktiga forskare. Att lyfta fram 100-tals talangfulla elever genom SM i forskning är ett fantastiskt sätt att inspirera andra och väcka nyfikenhet, inte minst genom att tävlingen kan följas av många skolklasser virtuellt, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör på AstraZeneca.

– Årets landslag består av Sveriges mest löftesrika unga talanger. De kommer nu att tävla vidare internationellt för Sverige, och bidra till vår plats som viktig forskningsnation i världen. Tillsammans med två av Sveriges främsta företrädare för forskning och utveckling, Ericsson och AstraZeneca, ser vi till att nästa generation svenska forskare får bästa möjliga förutsättningar, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Kolla in alla vinnare här!

Är ert företag cybersäkert?

I takt med att allt fler komponenter blir uppkopplade och verksamheter digitaliseras, ökar sårbarheten samt krav från myndigheter och kunder. Vi erbjuder ett cybersäkerhetsprogram där ni får coachning, utbildning och nätverkande.
Läs mer