Framtidens forskare gör upp om platser i Sveriges unga forskningslandslag

Publicerad: 21 februari 2023
Utställningen Unga forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Årets utställning har slagit rekord med 782 gymnasieelever från hela Sverige som deltar. Södertälje Science Park står värd för en av semifinalerna, den 7 mars och för den nationella finalen den 27-30 mars.

I utställningen Unga Forskare får gymnasieelever chansen att visa upp sina projektarbeten inom naturvetenskap, teknik och matematik. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap för att utbyta idéer och inspireras till en karriär som specialist inom akademi och näringsliv.

I år tävlar elever i en digital uttagning samt i nio semifinaler runt om i Sverige. En av semifinalerna arrangeras på Södertälje Science Park den 7 mars. Här deltar ett 60-tal elever med sina projektarbeten. Mikael Ek från Södertälje Science Park har sammansatt juryn till semifinalen och är juryordförande.

- Södertälje Science Park jobbar med huvudfokus kring ökad hållbarhet. Det är av mycket stor vikt att väcka och vidareutveckla det intresse för vetenskap och teknik som vi ser hos dagens ungdomar. Att vara en del av Unga Forskare ser vi därför som en självklarhet och vi har valt att engagera oss både i semifinal och final. Det är dessutom fantastiskt kul och inspirerande för både oss på Södertälje Science Park och jurymedlemmarna att möta ungdomarna och ta del av deras projekt, säger Mikael Ek.

Nationell final på Södertälje Science Park

De ungdomar som går vidare i semifinalen kommer att ställas mot andra gymnasieelever från hela Sverige i den nationella finalen, 27-30 mars som också arrangeras på Södertälje Science Park.

Finalen genomförs i hybridformat med digitala och fysiska inslag. Finalisterna får möta forskare, experter och universitet i framkant inom forskning och utveckling. De får också ta del av spännande föreläsningar och aktiviteter. Den nationella finalen avslutas med en prisceremoni 30 mars där det delas ut priser till ett värde av över 500 000 kr när Sveriges Unga Forskningslandslag utses.

- Ungdomar behöver få ta plats och ges utrymme inom forskning. Det är de som är unga idag som kommer att stå för viktiga vetenskapliga genombrott i framtiden, och vi behöver skapa förutsättningar för deras engagemang. Sveriges Unga Forskningslandslag utgörs av Sveriges mest lovande gymnasieelever och de bidrar på ett viktigt sätt till bilden av Sveriges position som forskningsnation i världen, säger Anna Hedlund generalsekreterare på Unga Forskare.

Om Unga Forskare

Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, engagerar årligen 10 000 ungdomar i föreningar och aktiviteter. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Ta del av framtiden

Se Science Week 2024 i efterhand! 30 januari till 1 februari fylldes Södertälje Science Park med föreläsningar, workshops och utställningar. Du kan se alla digitala sändningar i efterhand på SWPlay.
Läs mer