Lokatt Helmets - Vinnare av Årets Innovationspris 2018

Publicerad: 9 november 2018

Lokatt Helmets stod som vinnare av Årets Innovationspris 2018 och mottog diplomet under Södertäljegalan av Robert Kingfors, VD på Södertälje Science Park.

Hjälmarna tillverkas i Skandinavien av hög kvalitet och fint hantverk. Skyddshöljet är tillverkat av Lokatts egen inbyggda biokomposit. Det stötdämpande fodret är tillverkat av BioFoam, producerat i Europa. Tillsammans med Bluesign-certifierade textilier gör den hjälmen till den grönaste på planeten. När det är dags att byta ut hjälmen så är det bara att skicka tillbaka den till Lokatt så återvinns varje enskild del. Som belöning för att den använda hjälmen lämnas in får du som köpare 25 € rabatt på nästa köp. Det är tillsammans med kunden som Lokatt kan uppnå full cirkularitet. Målet är att hjälmen ska vara tillverkad av 100% förnybara material och Lokatt är på god väg.

Juryns motivering

"Lokatt Helmets utvecklar nästa generations miljövänliga skid/snowboardhjälmar. De ger den extrema åkaren som aktivt tar ställning för miljön och har höga krav på utrustning, möjligheten att göra ett miljösmart val utan att kompromissa på säkerheten. Hjälmarna är beräknade att ge en tredjedel så stort koldioxidutsläpp som traditionella hjälmar och innehåller hela 88% biobaserat eller återvunnet material, vilket gör att utförsåkare, likt Lokatten kan ta sig ner för backarna med knappt några märkbara avtryck".

Robert Kingfors, vd i Södertälje Science Park, beskriver årets juryarbete såhär:

- Det var ett oerhört kvalificerat gäng i finalen. Tre fantastiska innovationer som betyder mycket för många men i helt olika branscher. Juryn hade en svår uppgift och vi kunde konstatera att denna gång hade vi verkligen velat dela ut tre förstapriser. Men Lokatt, med sin genomtänkta produkt och sin helhetssyn, drog till sist vinstlotten. Stort grattis till alla nominerade och speciellt till våra tre finalister.

- Vi är otroligt ödmjuka för att få stå här tillsammans med så fantastiska innovatörer. Det är viktigt att uppmärksamma den innovativa förmågan som finns i staden. En ära att få gå i bräschen och inspirera andra till att följa sina drömmar, säger Anton Wieselblad.

Grundarna av Lokatt Helmet

Ario Alipanah, Rickard Croy, Axel Gother, Thomas Wennhall & Anton Wieselblad.

Om Årets Innovationspris

​Årets Innovationspris har funnits sedan 2015 och är ett pris som delas ut av Södertälje Science Park till ett företag eller organisation som kan visa på en nyskapande och hållbar produkt eller tjänst (eller i kombination) med kommersiell och/eller samhällsekonomisk potential. Företaget/organisationen måste ha en koppling till Södertälje​.

En kommitté utser tre finalister från alla kandidater som sedan ställs inför en expertjury där de får 5 minuter på sig att pitcha produkten eller tjänsten. Finalisterna bjuds på två biljetter vardera till Södertäljegalan där vinnaren sedan koras. Vinnaren får utmärkelsen Årets Innovationspris, diplom och marknadsföring i form av publicering i media efter prisutdelningen​

Är ert företag cybersäkert?

I takt med att allt fler komponenter blir uppkopplade och verksamheter digitaliseras, ökar sårbarheten samt krav från myndigheter och kunder. Vi erbjuder ett cybersäkerhetsprogram där ni får coachning, utbildning och nätverkande.
Läs mer