Nu lanseras Produktionsänglar Syd i Lund - första av flera etableringar

Publicerad: 16 juni 2022
Nu får startupbolag i södra Sverige bättre möjligheter att gå från prototyp till produktion. Genom ett nytt samarbete mellan KTH, Södertälje Science Park och Ideon Innovation lanseras programmet Produktionsänglar Syd i Lund.

Produktionsänglar är ett framgångsrikt program som syftar till att främja produktion i Sverige. Programmet har drivits i flera år av Södertälje Science Park och KTH.

Programmet riktar sig till startups med en hårdvaruprodukt och stöttar dem att gå från prototyp till serieproduktion – en kritisk fas som ibland kallas ”dödens dal” där många bolag har svårt att överleva. Om dessa bolag klarar sig genom denna fas ger det dubbel effekt – framgångsrika startups skalar upp sin produktion med svenska till­verkare och bidrar till jobb och tillväxt – samtidigt som nya hållbara lösningar får chansen att nå serieproduktion.

Nu lanseras programmet i södra Sverige genom ett nytt samarbete med Ideon Innovation. Under hösten kommer det köras två parallella program – ett i Lund och ett i Södertälje.

Den första av flera etableringar runt om i landet

Etableringen i Lund, som går under namnet Produktionsänglar Syd, är den första av flera planerade lanseringar. Inom en femårsperiod är målet att finnas i anslutning till fler högskolor och universitet runt om i landet. Detta möjliggörs av projektfinansiering från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.

Ideon Innovation är en väletablerad inkubator som stöttat över 300 startupbolag.

- Vi är mycket glada över att få vara en del av Produktionsänglar. Vi ser fram emot att stärka det lokala och regionala näringslivet i södra Sverige genom ett starkt samarbete med Södertälje Science Park och KTH, säger Anders G Nilsson, vd på Ideon Science Park.

Stort intresse från startups

Sedan 2018 har 70 startups gått genom programmet. Redan nu har flera intresseanmälningar kommit in för höstens omgångar, både för Produktionsänglar Öst i Södertälje och Produktionsänglar Syd i Lund.

- Det ökade intresset för Produktionsänglar är ett kvitto på att vi gör rätt saker. Det känns fantastiskt roligt att lansera programmet i södra Sverige, där det finns väldigt många spännande startups, säger Victor Strimfors, projektledare för Produktionsänglar på Södertälje Science Park.

Har ert företag en hållbar och innovativ produkt?

Produktionsänglar riktar sig till startups i hela landet. Under hösten 2022 kommer två program att gå parallellt, ett i Syd och ett i Öst. Programmen startar i september och pågår i tre månader. Skicka in en intresseanmälan här!

Ta del av framtiden

Se Science Week 2024 i efterhand! 30 januari till 1 februari fylldes Södertälje Science Park med föreläsningar, workshops och utställningar. Du kan se alla digitala sändningar i efterhand på SWPlay.
Läs mer