Prisceremoni för vinnarna av SKAPA-priset i Stockholms län 2021

Publicerad: 4 november 2021
Vinnarna av SKAPA-priset och SKAPA-talang för unga innovatörer 2021 i Stockholms län har mottagit diplom och en hållbar bukett av juryordförande Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park och Stockholms läns landshövding, Sven-Erik Österberg i Tessinska palatset under tisdagskvällen.

– Det finns en fantastisk innovationskraft i Stockholm! Precis som tidigare år har det varit oerhört många bra och välutvecklade uppfinningar nominerade till årets SKAPA-pris. Att utse en vinnare i de olika kategorierna är ett gediget arbete för juryn och vi önskar att vi kunde uppmärksamma flera av de sökande men antalet vinnare är begränsat, säger Robert Kingfors, vd Södertälje Science Park och ansvarig för juryn i Stockholms län. Robert får medhåll av Stockholms läns landshövding, Sven-Erik Österberg.

– Det här är en trevlig tillställning och ett fint pris som lyfter viktiga innovationer för framtiden! Jag önskar alla Stockholms läns bidrag extra lycka till den stora finalen den 11 november, säger Sven-Erik Österberg.

Vinnarna av SKAPA-priset i Stockholms län och juryns motiveringar

Bilden visar två glada vinnare, Amin Kazemzadeh, Flexpenser AB och medsökande och medgrundare Giulia Gaudenzi.

Amin Kazemzadeh, Flexpenser AB och medsökande och medgrundare Giulia Gaudenzi
Med en teknik som håller en öppnad förpackning syrefri har Flexpenser möjlighet att förnya förpackningsindustrin. Tekniken kan användas i olika format och storlekar inom livsmedel, skönhet, färg och farmaceutisk industri. Flexpenser löser flera hållbarhetsutmaningar genom att göra konserveringsmedel överflödiga, öka livslängden samt säkerställa att det går att använda innehållet till sista droppen.

Bilden visartvå glada vinnare, Max Mohammadi och Allen Mohammadi från PlasticFri AB.

Max Mohammadi, PlasticFri AB (Medsökande Allen Mohammadi)
Med ny teknik som utnyttjar befintliga produktionsanläggningar och en produkt som kan tillverkas från restprodukter inom jordbruket har PlasticFri skapat en 100 procentigt biologiskt nedbrytbar och giftfri ersättare till en stor mängd traditionella petroleumbaserade produkter som påsar, förpackningar och muggar. Man står på tröskeln till en stor marknad som innebär ett viktigt steg mot omställningen till en hållbar värld.

Vinnarna av SKAPA-talang för unga innovatörer och juryns motiveringar

Bilden visar Jonas Gauffin Dahlin (Medsökande) och David Gauffin Dahlin, Apex Vision.

Jonas Gauffin Dahlin (Medsökande) och David Gauffin Dahlin, Apex Vision
Genom att utveckla teknologin att följa ögonens rörelser gör Apex Vision det möjligt att styra en smartphone utan att vidröra den. Det banar vägen för nya tillämpningar och nytta inom ett flertal områden, från spelindustri till sjukvård. Apex Vision skapar också nya tänkbara användningsområden i vardagen för alla med en smartphone.

Bilden visar Frida Femling, Acty Technologies AB.

Frida Femling, Acty Technologies AB
Med den digitala plattformen Acty skapas en investerarsamverkan som ger möjlighet att påverka företag att utveckla sin verksamhet i riktning mot ett mer hållbart och jämlikt samhälle. Acty möjliggör en strukturerad påverkansmöjlighet med större inflytande, ökad transparens och enklare hantering för investerarna.

Juryn för Stockholms län 2021

  • Eva Helén, Södertälje Science Park
  • Wanja Bellander, Binnova
  • Johan Ödmark, SISP (Swedish Incubators and Science Parks)
  • Robert Kingfors, ordf. Södertälje Science Park
  • Johanna Engman, Kista Science City

Saknas på bild gör jurymedlemmarna Petra Dalunde, Kista Science City / Urban ICT Arena och Ylva Williams, Stockholm Science City.

Vill du komma i kontakt med någon av vinnarna? Kontakta Charlie Watz.

Om SKAPA-priset

Kategori SKAPA-priset: Med priset vill SKAPA belysa den betydelse som innovationer har för den ekonomiska utvecklingen. En förutsättning för tillväxt är stimulans till nytänkande och här har SKAPA-priset en viktig roll som energiskapare.

Kategori SKAPA-talang för unga innovatörer: Var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år. För att uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling lanserades 2011 utmärkelsen SKAPA talang för unga innovatörer. Alla födda mellan 1989 och 1999 har nu chansen att vara med och tävla om 250 000 kronor (delas på högst tre nationella vinnare). De 24 länsfinalisterna får ett diplom och 10 000 kr. VINNOVA står bakom SKAPA-talang för unga innovatörer.

Bakom Stiftelsen SKAPA står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Är ert företag cybersäkert?

I takt med att allt fler komponenter blir uppkopplade och verksamheter digitaliseras, ökar sårbarheten samt krav från myndigheter och kunder. Vi erbjuder ett cybersäkerhetsprogram där ni får coachning, utbildning och nätverkande.
Läs mer