Södertälje får statligt stöd för uppkopplade papperskorgar

Publicerad: 25 mars 2021

Det statliga stödet från Vinnova ska öka offentlig sektors möjligheter att använda ”internet of things” eller sakernas internet. I Södertälje kommuns och Telge Återvinnings fall blir pengarna ett stöd i arbetet med hanteringen av avfall. Ett exempel är uppkopplade papperskorgar – i dagsläget 160 stycken i centrala Södertälje – som ger information om när de behöver tömmas.

-Vi har bättre koll på när papperskorgarna inte är fulla. Det är självklart bättre både för miljön och ekonomin, säger Tony McCarrick, digitaliseringsstrateg på kommunen.

Sensorerna i papperskorgarna är framtagna av Norrisdans Innovation som förra året vann Stockholms läns SKAPA-pris i kategorin SKAPA-talang för unga innovatörer. Norrsidans Innovation tillhandahåller en IoT-lösning för smart sophämtning. De har gått från prototypverkstan i Södertälje Science Park till testbädden i Kista Science City. Nu är de redo för nästa steg där Södertälje kommun satsar på deras lösning.

 

Liften - hållbar affärsutveckling

Är ni ett producerande företag som vill utveckla era affärer? Liften är ett program som hjälper er att identifiera utvecklingsbehov och hitta lösningar på utmaningar i er verksamhet.
Läs mer