Stockholms läns vinnare i SKAPA-priset 2023

Publicerad: 6 september 2023
Fyra innovatörer prisas i länsfinalen för SKAPA-priset. Vinnarnas innovationer handlar om allt från plastavfall till effektivare odling.

SKAPA-priset är Sveriges största innovationstävling. Södertälje Science Park ansvarar för länsfinalen i Stockholms län. Nu har fyra vinnare utsetts, som går vidare till den nationella finalen. Vinnarna är uppdelade i två kategorier: vanliga SKAPA-priset och SKAPA talang för unga innovatörer.

SKAPA-priset tilldelas Nathalie Berezina och Thibault Helle, med följande motiveringar:

  • Nathalie Berezina har lyckats hitta en lösning på två globala utmaningar – plastavfall och proteinbrist. Vaxmalslarven äter plastavfall och bryter ner plasten. Larven i sig blir en möjlig proteinkälla för människor och djur. Detta har förutsättningar att bli en cirkulär framgång som revolutionerar plaståtervinningen och samtidigt producerar råvaror till livsmedel. 
  • Thibault Helles innovation möjliggör mätning av vattenförbrukningen och kan minska risken för vattenskador i byggnader. Innovationen främjar en mer hållbar och effektiv vattenhantering, samtidigt som den smarta och uppkopplade lösningen också ger möjlighet till en korrekt fördelning av vattenkostnaden i flerbostadshus. Innovationen har på kort tid blivit kommersiellt framgångsrik. 

SKAPA talang för unga innovatörer tilldelas Dennis Eriksson och Kristina Stojanovic, med följande motiveringar:

  • Dennis Erikssons innovation skapar en mer effektiv och hållbar matproduktion genom avancerad bioteknik. Detta ökar förutsättningarna för produktiv odling både inomhus och inom jordbruket. Lösningen är en modifiering av grödors gener som bidrar till snabbare och bättre odlingsresultat. 
  • Kristina Stojanovic har utvecklat en digital behandlingsplattform som kan förbättra livskvaliteten för kvinnor med hormonell obalans, något som kan leda till allvarliga följdsjukdomar såsom livmodercancer och diabetes. Plattformen Ovulai ger möjlighet till individanpassad egenvård med hjälp av AI samt underlättar kontakten med läkare, effektiviserar sjukvården och ökar sannolikheten för lyckad behandling. 

Vinnarna kommer under hösten medverka på en prisutdelning i Tessinska palatset tillsammans med landshövdingen. Läs mer om SKAPA-priset på tävlingens hemsida.

Ta del av framtiden

Se Science Week 2024 i efterhand! 30 januari till 1 februari fylldes Södertälje Science Park med föreläsningar, workshops och utställningar. Du kan se alla digitala sändningar i efterhand på SWPlay.
Läs mer