Vinnare av Årets Innovationspris 2017

Publicerad: 20 november 2017
Kort introduktion i varumärket Södertälje Science Week. Vi tycker du ska läsa det här först.

Under Södertäljegalan 17/11 delades Årets Innovationspris ut av Robert Kingfors på Södertälje Science Park. Priset delas för tredje året i rad ut till ett företag eller en organisation som visat på en nyskapande produkt eller tjänst som har kommersiell eller samhällsekonomisk potential.

Vinnare av Årets Innovationspris blev Scania med sin innovativa marknadsplattform Scania One. Scania One är en Cloud-baserad plattform som tillgängliggör data och innovativa hjälpmedel för förare och åkeri, bland annat genom ”augmented reality” för instruktioner och Scania Fleet Management som är ett omfattande system för uppföljning och analys.

Motiveringen:

Scania använder nya sätt för att underlätta livet för såväl privatpersoner som branschen. Företaget är verksamt i en traditionell bransch men har genom nytänkande och öppenhet tagit fram en plattform för delning och öppna data som ger möjligheter för branschöverskridande utveckling, hållbarhet och säkerhet. Innovationen skapar förutsättningar för företagets fortsatta ledande position inom hållbara transporter och i Södertälje.

Hedersomnämnanden:

Från ett stort antal nominerade till Årets Innovationspris 2017 utsågs ytterligare två innovationer utöver Scania One  som finalister och presenterades för juryn.

TransCutan - Dialysport

TransCutan har utvecklat och kommersialiserat en lösning för access till den mänskliga kroppen på ett estetiskt, säkert och effektivt sätt genom utveckling av en innovation från forskningen. Innovationen underlättar och har potentiellt många användningsområden inom sjukvården och förhöjer livskvalitén för patienterna.

Susanne Hägglund (Södertälje Sjukhus) – Hjälpmedel för kateter

Susanne Hägglund har genom observationer från sitt yrke som sjuksköterska identifierat ett problem som innebär smittorisker och stort obehag för patienter som behöver kateter. Hjälpmedlet som Susanne arbetar med att ta fram minskar dessa smittorisker och möjliggör en mer hygienisk hantering på ett värdigt sätt för ett stort antal patienter.

Science Week 2023 - 1-3 februari

Möt morgondagen! Science Week är ett framtidsinriktat samhällsforum med fokus på hållbarhet. Välj bland över 60 seminarier inom hållbar utveckling, hållbar produktion och stadsutveckling.
Läs mer och registrera dig