Vinnarna av SKAPA-priset 2024 i Stockholms län

Publicerad: 2 september 2024
Koldioxidinfångning, upptäckande av demens, återvunna elbilsbatterier och överfallslarm i smycken. Fyra innovatörer prisas i länsfinalen för SKAPA-priset. Prisutdelningen kommer äga rum i Tessinska palatset 3 oktober.

SKAPA-priset är Sveriges största innovationstävling. Södertälje Science Park ansvarar för länsfinalen i Stockholms län. Nu har fyra vinnare utsetts, som går vidare till den nationella finalen. Vinnarna är uppdelade i två kategorier: vanliga SKAPA-priset och SKAPA talang för unga innovatörer.

Vinnare SKAPA-priset i Stockholms län, med juryns motivering:

  • Roshan Pur Sharif (AirZyme Sweden AB): Roshan har utvecklat en hållbar lösning för att fånga in koldioxid. Genom att utnyttja bioteknik och materialvetenskap har AirZyme kommit närmare en solid klimatlösning som världen behöver för att möta den globala uppvärmningen. En innovation med kommersiell potential och låg energiförbrukning som kan ge stor global effekt genom att minska de industriella CO2-utsläppen.
  • Sandra Challma (Cognes Medical Solutions AB): Sandra har skapat ett verktyg som gör det möjligt för användaren att tillsammans med en läkare generera en riskprognos för demens inom några minuter. Mobilappen skannar och analyserar ansiktsdrag för att avgöra om användaren löper risk att utveckla demens. Detta görs med avancerad maskininlärning och datorseende som förväntas uppnå hög noggrannhet. Nyttan kan bli stor för samhället eftersom demens är en betydande global hälsoutmaning som idag påverkar 55 miljoner människor.

Vinnare SKAPA talang för unga innovatörer, med juryns motivering:

  • Paula Runsten (Rebaba AB): Paula möjliggör den gröna omställningen genom Rebaba, en innovation för att lagra förnybar energi i återbrukade elbilsbatterier på ett miljövänligt och kostnadseffektivt sätt. En lösning som ligger helt rätt i tiden och med färre utsläpp från batterierna än konkurrerande alternativ. Genom en plattformsoberoende lösning kan hon komma att leda branschens utveckling av storskalig cirkulär energilagring.
  • Cissi Nilsson (Safety By Cilia): Cissi har utvecklat en plattform som kombinerar ett smycke med ett säkerhetslarm. Användaren kan diskret tillkalla hjälp i en nödsituation på ett nytänkande sätt, utan att förövaren upptäcker något. Lösningen stöttar på ett innovativt sätt vid akut kris och kan även ge möjlighet till ytterligare stöd genom skapandet av en ”community”, vilket bidrar till ett mer jämlikt samhälle.

Ta del av framtiden

Se Science Week 2024 i efterhand! 30 januari till 1 februari fylldes Södertälje Science Park med föreläsningar, workshops och utställningar. Du kan se alla digitala sändningar i efterhand på SWPlay.
Läs mer