SHAKE A WHEY! vann Matverk Stockholm

Publicerad: 15 november 2016
Produktionsänglar erbjuder en unik möjlighet att stödja industrialisering och skala upp en fysisk produkt från prototyp till serieproduktion.

Lag Shake a Whey! vann innovationstävlingen MatVerk Stockholm 2016 med sin shake gjord på färsk vassle med motiveringen: Vinnaren gör dig förvånad över hur god den är. En produkt som har potential att ta en helt ny position på marknaden. Den baseras på en ursprunglig gröda och skapar en modern produkt för den aktiva människan.

– För 40 år sedan visade jag upp syrade grönsaker, så som surkål, på Sveriges första ekoutställning på Moderna muséet. Sedan den dagen försöker jag leva efter mottot att den önskade framtiden är den vi skapar genom nya samarbetsformer. Det behöver spreta i gruppen, för det är i sprickorna vi finner nya tankar. Vårt lag är ett bra exempel på detta. Och vår produkt ett bevis på att vår samarbetsform verkligen har funkat, säger Kerstin Fredlund, kommunikatör i laget Shake a Whey!

Produkten som vann är en shake med näring och energi från färsk vassle och Jacoby borstvete.

Lag Shake a Whey! går vidare till den svenska finalen med prisutdelning på Gastronomiskt Forum i Nyköping den 28-29 mars 2017 och har chans att vinna Sveriges största innovationstävling inom mat.

I laget ingår kock Lars Ingebrigtsen, Järnakocken, förädlare Joakim Lindberg från Järna Mejeri och Kerstin Fredlund, Hidden in Grains. Samtliga lagmedlemmar har sin bas i Södertälje.

Tävlingen arrangerades av projektet MatLust, ett femårigt projekt som arbetar med att utveckla en hållbar och lönsam livsmedesnäring i Stockholmsregionen och Länsstyrelsen i Stockholms län.

Mer information om Matverk finns på hemsidan www.matverk.se

Ta del av framtiden

Se Science Week 2024 i efterhand! 30 januari till 1 februari fylldes Södertälje Science Park med föreläsningar, workshops och utställningar. Du kan se alla digitala sändningar i efterhand på SWPlay.
Läs mer