Northvolt och Scania till Forsknings-SM

Publicerad: 17 mars 2022

Den 7 april utses Sveriges mest lovande unga talanger inom forskning och vetenskap på finalen av SM i forskning. Årets prisutdelare är Peter Carlsson, VD för Northvolt, och huvudtalare är Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania. Tillsammans representerar de ledande aktörer inom klimatomställning och elektrifiering av transporter.

SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap för att utbyta idéer och inspireras till en karriär som specialist inom akademi och näringsliv.

Finalen, där eleverna presenterar sina projekt och tävlar om priser för över en halv miljon kronor, hålls på Södertälje Science Park den 4-7 april. På prisutdelningen utses Sveriges Unga Forskningslandslag som representerar Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga.

– Vi är väldigt glada att Northvolt och Scania vill delta vid prisutdelningen i Forsknings-SM. Tillsammans representerar de banbrytande och spännande teknik som är central för klimatomställningen – en fråga som är viktig för många av våra tävlande. Att lyfta fram engagerade och drivna ungdomar är avgörande för att vi ska locka fler att välja en bana som forskare eller specialist och att aktivt bidra till att lösa framtidens utmaningar, säger Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare.

Peter Carlsson är VD och grundare av Northvolt, tillverkare av litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi. Northvolts mål är att på ett miljövänligt och samhällsmässigt rättvist sätt skapa grön batteriteknik.

Andreas Follér är hållbarhetschef på Scania. Han har 20 års erfarenhet av hållbarhetsarbete bakom sig och ansvarar nu för cirkulär ekonomi, hållbarhets- och klimatfrågor på Scania.

– Allt hållbarhetsarbete behöver vara grundat i forskning och kunskap. Vi är inne i en kraftfull transformation och behöver fatta snabba och stora beslut för att kunna ställa om i tid. Då är det viktigt att vi har på en stark kunskapsbas i varje steg. Jag kan inte tänka mig något viktigare för vår industri och Sverige som industrination än unga människor som genom forskning och expertis vill bidra till hållbarhetsomställningen, säger Andreas Follér.

Läs mer om finalen av Forsknings-SM på Unga Forskares hemsida!

Är ert företag cybersäkert?

I takt med att allt fler komponenter blir uppkopplade och verksamheter digitaliseras, ökar sårbarheten samt krav från myndigheter och kunder. Vi erbjuder ett cybersäkerhetsprogram där ni får coachning, utbildning och nätverkande.
Läs mer