Stödet som gör skillnad - innovationscheckar hjälper Hidden in Grains att utvecklas

Publicerad: 18 november 2024
Hidden in Grains har genom decennier av forskning förvandlat spannmål till en kraftfull källa för hälsa och hållbarhet. Med stöd från innovationscheckar har företaget tagit viktiga kliv mot storskalig produktion av sina vitaliserade spannmålsprodukter. VD:n David Fredlund säger att innovationscheckarna har varit väldigt värdefulla och möjliggjort att de kunnat testa sin process i full skala.

Det moderna matsystemet har utmaningar när det gäller att möta människors fysiologiska behov för god hälsa. Hidden in Grains strävar efter att förändra detta genom att återupprätta spannmålets viktiga roll som en grundpelare i kosten och en rik källa till näringsämnen.

– De flesta människor får i sig tillräckligt med kalorier och proteiner, men många äter en kost som inte innehåller tillräckligt med mikronäringsämnen. Totalt lider nästan två miljarder människor av mikronäringsbrist, även så kallad ”dold hunger”. I Sverige är järnbrist särskilt vanligt bland kvinnor – mellan 30 - 45 % kan ha låga järndepåer, berättar David Fredlund.

Han beskriver hur unga kvinnor, som i genomsnitt äter hälften så mycket kött som pojkar, men har ett dubbelt så högt järnbehov, riskerar att drabbas i ett skifte till en mer växtbaserade kost.

– Problemet är inte att de äter för lite kött, utan att det finns för lite mikronäringsämnen, som järn och zink, i resten av måltiden. Det vi byter ut kött mot har ofta lågt innehåll eller dålig tillgänglighet.

Spannmål har potential att lösa detta, menar David, då det är vår näst största källa till mineraler.

Spannmålsodling är en viktig del av det svenska jordbruket och bidrar till landets självförsörjning av livsmedel.

Resan från forskning till marknad

Historien bakom Hidden in Grains går tillbaka till 1980-talet, när Kerstin Fredlund gjorde de första försöken i Lund. På 90-talet gjorde hon sedan omfattande forskning, inklusive humanstudier i ett nordiskt forskningsprojekt på Chalmers som slutade i en doktorsavhandling. Med insikter om hur hydrotermisk behandling kan förbättra mineralupptaget från spannmål lade de grunden för företaget som Annette Almgren och Kerstin startade 2015. David Fredlund ser företaget som en naturlig förlängning av decennier av forskning – men att gå därifrån till att få ut produkter på marknaden är en otroligt utmanande resa.

– En vän beskrev startup-resan som att cykla på en smal spång med en cykel som svänger vänster när man styr till höger, det är en balansakt som känns nästan omöjlig ibland. I diket på båda sidor ligger rykande vrak av startups som misslyckats.

Innovationscheckar

Södertälje Science Park delar i samarbete med Vinnova och SISP ut innovationscheckar till små och medelstora företag. Dessa checkar ska stärka företags innovationsförmåga och konkurrenskraft.

Hidden in Grains har med hjälp av innovationscheckar tagit fram en IP-strategi för att skydda sina immateriella tillgångar samt stärka varumärket och konkurrenskraften på marknaden. Men det är framförallt checken som innefattat infrastruktur och affärsutveckling som varit särskilt värdefull.

– Stödet gjorde att vi kunde testa, analysera och skala upp vår produktion i Warbro Kvarns anläggning. Vi kunde för första gången göra en fullskalig testbatch på 3 ton, vilket i sin tur gjorde det möjligt att både sälja och testa produkten, till exempel i skolor och förskolor, för att se hur marknaden skulle ta emot den.

Framtidsutsikter och hållbar livsmedelsproduktion

Att Hidden in Grains nu kan producera i större volym har också gett företaget viktig insikt om marknadens behov. Efter den initiala framgången har de genomfört ytterligare fem batcher, och David Fredlund är positiv inför framtiden.

– Vi utgår från människans biologiska behov, vilket är avgörande för att möta våra kostrelaterade utmaningar. Mat kan inte längre vara kött och tomma kalorier; den måste verkligen ge oss rätt sorts näring. Genom att ta vara på och öka värdet av näringen i hela värdekedjan, från jord till oss, kan vi säkerställa att livsviktiga näringsämnen når dem som behöver dem bäst.


Sök innovationscheckar!

För att hjälpa små och medelstora företag att driva innovation har Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, skapat en särskild finansieringsmodell/program som kallas för innovationscheckar. Södertälje Science Park är en av de organisationer som delar ut dessa checkar.

Vill du veta mer om hur du kan söka innovationscheckar i vår?
Välkomna på öppet hus den 26 november där vi berättar mer om hur stödet kan gynna er verksamhet, inom vilka områden checkarna kan användas samt vilka kriterier som företag behöver uppfylla för att få tillgång till dom.

Här hittar du mer information inför kommande ansökningsperiod våren 2025. På SISP:s (Swedish Incubators & Science Parks) hemsida hittar du mer information om innovationscheckar och de kriterier som företag måste uppfylla för att kunna ansöka.

Välkommen med din ansökan våren 2025. Mer information om när anmälan öppnar kommer publiceras på vår hemsida inom kort.



Sök till Produktionsänglar!

Behöver du hjälp att gå från prototyp till produktion? Sista ansökningsdatumet för vårens omgång av Produktionsänglar är 13 december 2024.
Sök här!