Semifinal i Unga Forskare - en arena för framtidens vetenskapselit

Publicerad: 23 februari 2024
Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa, mötesplats och tävling för gymnasieelever i matematik, naturvetenskap och teknik. Södertälje Science Park arrangerar en av de nio semifinalerna den 7 mars och den nationella finalen den 8-11 april.
Foto Maria Xie

Den 7 mars arrangeras en av de nio semifinalerna i Utställningen Unga Forskare på Södertälje Science Park, där omkring 60 engagerade elever deltar i tävlingen. Här möter eleverna etablerade forskare där de får vägledning och inspiration kring sitt gymnasieprojekt och eventuella framtida forskningskarriärer. Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare, lyfter fram vikten av evenemanget:

- Många unga vill vara med och bidra till att hitta lösningar på olika samhällsutmaningar, och där spelar forskning och vetenskap en central roll. Forsknings-SM är en viktig grogrund för framtidens forskare och specialister, där unga får chans att mötas, utvecklas, uppmuntras och inspireras att ta sina intressen vidare, säger Anna Hedlund.

Södertäljeelever kvalificerade till semifinal

Två av eleverna som har kvalificerat sig till semifinalen är Södertäljeeleverna Lukas Racho och Alexander Bisso från Täljegymnasiet. Deras projektarbete handlar om skillnader i smärtuppfattningen hos kvinnor och män där de undersöker olika aspekter av smärthantering och perception hos de två könen. De uttrycker entusiasm och förväntan inför den spännande semifinalen:

- Vi är väldigt glada över att vårt gymnasiearbete har uppskattats och kvalificerats till semifinal. Det känns som en klapp på ryggen och att kämpaglöden vi lagt ner på arbetet har lönat sig. Nu siktar vi mot att säkra en plats i finalen, säger Lukas och Alexander.

Utställningen under semifinalen är öppen för besökare. Läs mer om semifinalen här: https://sscp.se/events/semifinal-unga-forskare-2/

Nationell final på Södertälje Science Park

De elever som går vidare i semifinalen kommer att ställas mot andra gymnasieelever från hela Sverige i den nationella finalen, 8-11 april som också arrangeras på Södertälje Science Park.

Finalen genomförs i hybridformat med digitala inslag samt en monterutställning på Södertälje Science Park. Finalisterna får möta forskare, experter och universitet i framkant inom forskning och utveckling. De får också ta del av spännande föreläsningar och aktiviteter. Den nationella finalen avslutas med en prisceremoni den 11 april där det delas ut prestigefulla priser och Sveriges Unga Forskningslandslag utses.

Läs mer om finalen här: https://sscp.se/events/final-unga-forskare-3/

Om Unga Forskare

Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, engagerar årligen 10 000 ungdomar i föreningar och aktiviteter. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Ta del av framtiden

Se Science Week 2024 i efterhand! 30 januari till 1 februari fylldes Södertälje Science Park med föreläsningar, workshops och utställningar. Du kan se alla digitala sändningar i efterhand på SWPlay.
Läs mer