ACE för SMF - Stärkt övergång till cirkulär ekonomi för tillverkande SMF

Projektet syftar till att stärka små och medelstora tillverkande företag i övergången till cirkulära affärsmodeller.

Cirkulär ekonomi är en central del av framtidens hållbara industri och syftar till att minska avfall, maximera resursernas livslängd och skapa ekonomisk tillväxt genom innovativa lösningar. Genom att fasa ut linjära processer och istället satsa på återanvändning, återtillverkning och återvinning kan företag inte bara minska sin miljöpåverkan utan också stärka sin konkurrenskraft på marknaden.

Detta projekt stödjer små och medelstora företag inom tillverkningsindustrin i deras resa mot hållbar produktion. Genom att erbjuda inspiration, skräddarsydd coachning och praktisk hjälp med att utveckla cirkulära affärsmodeller, produktkoncept och industriell symbios, spelar projektet en avgörande roll i att skapa cirkulära lösningar inom industrin. Dessa insatser leder till ökad resurseffektivitet, förbättrad konkurrenskraft och minskad miljöpåverkan – vilket gynnar både deltagande företag och samhället i stort.

Aktiviteter och insatser

Projektet är strukturerat kring tre huvudsakliga insatsområden som stöttar företag på deras väg mot en cirkulär ekonomi:

1. Inspiration och kompetenshöjning

  • Introduktion och inspirationsaktivieter genom bland annat workshops. Vi belyser centrala begrepp och verktyg, såsom Cirkular Business Model Canvas, livscykelanalys (LCA), materialflödesanalys, industriell symbios med fler.

2. Behovsbaserad fördjupning och coachning

  • Individuellt anpassad kunskapsfördjupning genom coachning av erfarna handledare som ger stöd i att utveckla cirkulära affärsmodeller, identifiera affärsmöjligheter och förbättra resurseffektiviteten. 

3. Utveckling av cirkulära koncept och industriell symbios

3a. En sprintbaserad designmetodik där företag får stöd i att gå från idé till färdigt koncept kopplat till cirkulär ekonomi. Deltagarna får tillgång till expertis och handledning för att snabba på utvecklingen av sina koncept. 

3b. Utveckling av industriell symbios: Identifiering och utveckling av idéer inom industriell symbios. Deltagarna får stöd av erfarna coacher med idégenerering, matchmaking och checklistor för att få fram en tydlig handlingsplan för implementering av en affärsmodell baserad på industriell symbios. 

Projektet förväntas bidra till:

  • Ökad kunskap och kompetens kring cirkulära affärsmodeller och industriell symbios bland deltagande SMF. 
  • Utveckling av nya cirkulära affärsmöjligheter och större konkurrenskraft för de deltagande företagen. 
  • Förbättrad resurseffektivitet och minskad miljöpåverkan inom tillverkningsindustrin. 
  • Implementering av cirkulära affärsmodeller och etablering av industriell symbios mellan företag. 

Vad är industriell symbios?
Industriell symbios är ett samarbete mellan oberoende aktörer med syfte att nyttja varandras resurser. Det som är bi- och restprodukter för en verksamhet, kan vara betydande resurser i en annan verksamhet.

Är ditt företag intresserade av att medverka i projektet? Kontakta Mikael Ek, projektledare, Södertälje Science Park.

Om SVID

SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, arbetar för en hållbar samhällsutveckling ekonomiskt, socialt och miljömässigt genom att inspirera såväl privat som offentlig sektor till att använda design som verktyg och förhållningssätt i allt innovations- och förändringsarbete. De arbetar med lärande, forskning, samverkan och påverkan. En stor del av deras verksamhet består av att driva projekt. 

Med design skapar SVID konkurrenskraft och innovation utifrån användaren. De arbetar med att sprida kunskap om designprocessen och arbetar aktivt över hela landet för att få fler aktörer att implementera design i sina verksamheter. Läs mer om SVID på www.svid.se.