Response
Genom att öka omställningshastigheten till en cirkulär ekonomi kan vi skapa bättre förutsättningar för industriell symbios. Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID) drev i samarbete med Södertälje Science Park och Regionalt Designcentrum Jämtland Härjedalen projektet Response – cirkulär transformation genom design, digitalisering, material och produktutveckling.
Projektet var ett kompetenslyft om hållbara metoder och affärsmodeller baserat på flera års utveckling och forskning inom cirkulär design – ett arbetssätt som skapar resurseffektivitet med största möjliga värde för kund och företag med optimerad miljöpåverkan. Små och medelstora företag fick fördjupad kunskap i cirkulär ekonomi, omvärldsspaning och hur de globala målen påverkade företagen. Under projektets gång användes designmetoder för utveckling av varor och tjänster kopplade till nya affärsmodeller. Metoderna som användes har utvecklats i projektet EcoDesign Circle och EcoDesign Circle 4.0.
Vilka företag kan vara med?
Anmälan till utbildningar inom Response öppnade under 2022. Vissa utbildningar var direkt riktade till företag i Region Jämtland Härjedalen, men vissa av utbildningarna var öppna för alla företag i Sverige.
Utvalda företag kommer att erbjöds designsprint
Några utvalda företag kommer erbjöds en designsprint – en fördjupad, praktisk del tillsammans med strategiska experter för att påskynda omställningsarbetet.
Projektet skedde i samarbete med Regionalt Designcentrum Jämtland Härjedalen och Södertälje Science Park och pågick till och med den 30 oktober 2023.
Finansieras med EU-medel och regionala medel
Projektet finansierades av Tillväxtverket med Europeiska Unionen – Europeiska regionala utvecklingsfonden och drevs av SVID med stöd av Region Jämtland Härjedalen.
Faktaruta
- Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID)
- Regionalt Designcentrum Jämtland
- Södertälje Science Park